23 Mayıs 2018 Çarşamba

Yapay Zeka


    Hepimizin bilmiş olduğu gibi yapay zekalar hayatımızın bir parçası. Aslında evimizdeki birçok teknolojik eşya yapay zeka kullanmakta.

Yapay zeka nedir ? 

    Yapay zeka insanoğlunun geliştirdiği ve kullandığı sistemdir. Yapay zeka denilince aklınıza hemen robotlar gelmesin. Robotlar haricinde de yapay zekalar bulunmakta. Size bunu açıklamak için şöyle sorayım : 'Oynadığınız oyunlarda yapay zeka ile yarıştınız mı?'. Bunun cevabı evet olacaktır zaten. Oynadığınız oyunlarda da Yapay zekanın türleri vardır, kolay, orta ve zor düzey diye. Yani buradan anlayacağınız o oyunu yapan kişi veya kişiler yapay zekayı istedikleri düzeyde kodluyorlar.
     Yapay zekayı anladığınızı umut ederek asıl konumuz olan robotlara geçelim.

     Herkes bilim kurgu filmi izlemiştir herhalde, bir çok bilim kurgu filmine konuk olan robotlar filmlerde insanların yerini almakta, dünyayı ele geçirmektedirler. 

yapay zeka ile ilgili görsel sonucu

Peki şuan böyle bir şey mümkün müdür?

      Sizi hayal kırıklığına uğratacağız, bu şu anlık mümkün değil .:) Çünkü en başta vermiş olduğum örnekte anlaşılacağı gibi, yapay zekayı insanlar yapmakta. Yani insanoğlu yapay zekayı nasıl kodlarsa o robotun kapasitesi o kadar olacaktır. O zaman yapay zekanın insan gibi olması mümkün değildir diyebilir miyiz ?
   
      Bunun cevabı hayır, çünkü gelecekte ne olacağını bilemiyoruz. Ama benim düşüncelerim olabileceği yönde. Bunu şu örnekle anlatabilirim : Turing tezinde üç odanın bulunduğu ortamda bir deney yapılmaktadır. A odasında sorgulamayı yapacak insan, B odasında bilgisayar, C odasında ise insan bulunmaktadır. Deneyin amacı A odasında olan kişinin, bilgisayarı insandan ayırt etmesidir eğer bilgisayar insanı kandırmayı başarırsa yapay zekanın en az insan kadar akıllı olduğu ispat edilecektir.

Yapay Zeka Örneği : 

 Apple Siri
siri ile ilgili görsel sonucu
 Yapay zeka olarak daha iyi bir örnek veremezdik... Siri ile konuşunca bize cevap verebiliyor, ne kadar da eğlenceli değil mi :) 
  Yapay zeka deyince benim aklıma ilk gelen Siri oldu. Söylediklerinizi anlayıp yanıt verebilen bir yapay zeka...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder