19 Şubat 2018 Pazartesi

What ıs a Black Hole ? [Kara Delik nedir]

Kara Delik nedir ?

        Kara delik yer çekiminin aşırı fazla olduğu, uzayda bir yerdir. Yer çekimi o kadar fazladır ki

bu çekimden ışık dahi kaçamaz.
        Yer çekiminin o kadar fazla olmasının sebebi ise kütlenin küçücük bir hacime fazlasıy-
la sıkıştırılmasıdır. Yani bir kara deliğin özkütlesi aşırı fazladır. Bu kütlenin küçücük bir hacme sıkışması olayı bir yıldız ölürken meydana gelebilir.
       Hiç ışık bırakmadığı için insanlar kara delikleri göremiyor -bilmeyenler için söyleyeyim, insanlar ışığın göze yansıması sonucunda görme yetilerini kullanabiliyorlar-. Özel aletlerle çalışan uzay teleskopları kara deliklerin bulunmasına yardımcı olabilir. Özel araçlar, kara deliklere çok yakın olan yıldızların diğer yıldızlardan farklı şekilde nasıl davrandıklarını algılayabilirler.
       
Kara Deliklerin boyutu ne kadardır ?

      Kara Delikler büyük veya küçük yapıda olabilirler. Zaten bir kara delik için güç anlamında üstünlük sahip olduğu hacimle değil, sahip olduğu kütle ile ilişkilidir. Yani boyutunun pek önemi yoktur denilebilir.Bilim adamları en küçük hacme sahip kara deliklerin bir ATOM kadar küçük olduğunu düşünüyorlar.

     En büyük kara deliklere ise "Supermassıve" adı verilir. Supermassıve'ler yaklaşık olarak güneşin 4 milyon katı kütleye sahiptirler.


    -Yorum Kısmı-

   
     Bence kara delikleri bu derece güçlü kılan özellikleri bitmek bilmeyen açlıkları. Yani sonu yok. Ayrıca kara delikler için birçok teori de mevcut. Mesela kara deliğin içinde zaman geçmediğini veya geçse dahi çok yavaş geçtiği söyleniliyor bir teoride. Diğer bir teoride ise "Kara delikler başka bir evrenin kapısıdır" söylenmektedir. Yani içine düştüğünüzde ya evrenin başka bir köşesine fırlarsınız, veya başka bir boyuta geçiş yaparsınız. Tabii sağ çıkabilirseniz. :)

     Bir Kara deliğe ait olan video ile kara deliklerin vahşiliğini zihninizde açıklığa kavuşturabilirsiniz

    :https://www.youtube.com/watch?v=tmkPT3KWqJ8




     Kaynakça:


     https://www.nasa.gov

1 yorum: